Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dvanáctičlenná německá rodina utekla před sexuální výchovou na Sibiř, teď se opět vrací

Rodina a finance
Rodina a finance
Foto: GOPAS

Moskva - Němečtí rodiče se rozhodli emigrovat na Sibiř, aby jejich deset dětí nemuselo v německých školách navštěvovat hodiny sexuální výchovy. O případ se začala zajímat ruská média. V pátek se však rodina zase vrátila do Německa.

Euge (rusky Jevgenij) Martens, jeho manželka Luise a deset dětí se loni v prosinci usadili ve vsi Kyštovka u Novosibirska. Od místních úřadů dostali jednorázovou státní pomoc na nezaopatřené děti v celkové výši 150.000 rublů (asi 66.000 Kč).

Martens i jeho choť pocházeli z německých rodin od Omska, odkud se v 90. letech vystěhovali do Německa, kde se seznámili a vzali.

Důvodem k návratu na Sibiř se stal incident z roku 2012, kdy desetiletá dcera přestala navštěvovat lekce sexuální výchovy ve škole. Otec odmítl zaplatit pokutu za "záškoláctví" dcery, a tak ho soud poslal na jeden den za mříže. Později se rodina rozhodla vyvarovat se konfliktů s německými úřady tím, že se vystěhuje na Sibiř i s deseti dětmi ve věku od půl roku do 15 let.

Není zcela jasné, proč se rodina opět vrátila do Německa. Reportér Svobodné Evropy ale popisoval, v jak bídných podmínkách žili: Dostali "polorozpadlou chalupu i všechny potíže ruského venkova", který se vylidňuje. A ani boj s ruskou byrokraií není právě jednoduchý.

Témata:  Rusko Německo Sibiř rodina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy