Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kim to tentokrát přehnal a USA ho musí svrhnout. Silná slova na hlavu diktátora

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Vždy se objevují velké naděje, že nově jmenovaný diktátor bude mírnější a slušnější než jeho předchůdce, uvádí vojenský historik Max Boot v komentáři pro server Commentary Magazine. Připomíná, že v případě syrského a severokorejského vůdce, Bašára Asada, resp. Kim Čong-una, se naopak ukázalo, že tito nástupci v diktátorských dynastiích jsou ještě vražednější než jejich rodiče a nepředstavují žádné reformátory, jak se kdysi sami chvástali.

KLDR porušuje všechny mezinárodní normy

Asad je bezesporu zodpovědný za velkou část obětí syrské občanské války, která si vyžádala na půl milionu životů, konstatuje expert. Doplňuje, že Kim se zase proslavil zabíjením svých příbuzných - nejprve nechal v roce 2013 zlikvidoval svého strýce Čang Song-tcheka a nyní svého nevlastního bratra Kim Čong-nama.

Metoda, kterou byl Kim Čong-nam zabit svědčí podle odborníka o ochotě severokorejského diktátora porušovat všechny mezinárodní normy. Podle předběžných testů malajsijských vyšetřovatelů zabíjel nervový plyn VX, jedna z nejvražednějších látek na světě, u níž stačí 10 miligramů k usmrcení člověka, připomíná Boot. Poukazuje, že nyní Kim přesto neváhal použít tuto chemickou zbraň na rušném letišti v Kuala Lumpur.

"To je jako načasovaná připomínka, že Severní Korea vlastní nejen jaderné zbraně, ale také zbraně chemická a biologické," varuje historik. Odkazuje na zprávu listu New York Times, který s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany napsal, že v roce 2014 se v severokorejských muničních skladech nacházelo mezi 2500 a 5000 tunami chemických zbraní, přičemž země zároveň dokáže vyrábět různé druhy biologických zbraní.

Nejenže KLDR takové zbraně vlastní, ale používá je k teroristickým akcím v zahraničí, zdůrazňuje odborník. Soudí, že jen těžko si lze představit pádnější důkaz pro to, aby americká vláda zařadila Severní Koreu zpět na seznam zemí podporujících terorismus, z něhož ji v roce 2008 neprozřetelně odstranil prezident G. W. Bush s cílem pokusit se o restart jednání o severokorejském jaderném programu. Spojení mezi Pchjongjangem a terorismem je podle Boota dlouhodobé, přičemž, jak tvrdí list Weekly Standard, existuje těsná spolupráce mezi KLDR a dalšími sponzory terorismu - Sýrií a Íránem.

Označení Severní Koreje za sponzora terorismu je pouze jedním z kroků, které USA mohou podniknout směrem k vystupňování sankcí, míní expert. Vysvětluje, že na papíře jsou sice na KLDR uvaleny značné sankce, ale jejich prosazování představuje problém, především díky Číně, která Pchjongjangu poskytuje záchranné lano.

Je třeba změnit režim

Analytička Sue Mi Terryová, která dlouho pracovala pro CIA, nedávno v americkém Kongresu prohlásila, že navzdor rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 2321, která v lednu 2016 poprvé omezila import severokorejského uhlí do Číny na milion tun či 53 milionů dolarů, jen o osm týdnů později oficiální čínská čísla odhalila, že dovoz uhlí z KLDR do země se meziměsíčně zvýšil z 1,9 milionu na 2 miliony tun, připomíná Boot. Dodává, že podobně loni vzrostl celkový dovoz severokorejského zboží do Číny, konkrétně o 6%, na 2,6 miliardy dolarů.    

"Čína nyní zastavila svůj import ze Severní Koreje - na znamení své nespokojenosti s Kimovými prudkými akcemi - ale je pravděpodobné, že se zanedlouho opět vrátí k podpoře režimu v Pchjongajngu," očekává historik. Poukazuje na závěry Terryové, že USA mohou dlouhodobé čínské postoje změnit pouze tehdy, pokud uvalí dodatečné sankce na čínské banky pomáhající prát severokorejské peníze a čínské subjekty obchodující s KLDR či angažující se v severokorejských veřejných zakázkách.  

Něco takového Obamova administrativa odmítala, jelikož upřednostňovala obchod s Pekingem, avšak s ohledem na protičínskou rétoriku rezidenta Trumpa se dá očekávat, že současný vládce Bílého domu bude ochotnější jednat, soudí Boot. Připouští však, že Trumpova administrativa působí zmateně v mnoha oblastech zahraniční politiky a prezident se navíc často rozchází s názory svých ministrů, tudíž je těžké předvídat, kam až je ochotna zajít.   

Brutální vražda Kim Čong-nama by podle historika nicméně měla sloužit jako připomínka - pokud byla vůbec třeba - jak strašlivý a nepředvídatelný severokorejský režim zůstává. Hlavním americkým cílem by tak mělo být nikoliv jeho zadržování, ale vytváření potřebného nátlaku, který by přivedl KLDR ke kolapsu a následně došlo ke sjednocení s Jižní Koreou, nabádá odborník.

"Paradoxně zavraždění Kim Čong-nama činí tento cíl o něco reálnějším, jelikož eliminovala jednoho z zřejmých nárokovatelů severokorejského trůnu, který by mohl převzít moc jako více reformě smýšlející diktátor než jeho bratr," uzavírá expert.

Témata:  Severní Korea chemické zbraně USA Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy