reklama

Jde o další ze série antisemitských výpadů, jež některé židovské skupiny dávají do souvislosti s s posílením xenofobních tendencí ve společnosti po zvolení prezidenta Donalda Trumpa. Nový šéf Bílého domu dnes protižidovské výpady prostřednictvím svého mluvčího odsoudil.

Vandalové na hřbitově Mount Carmel vyvrátili asi stovku náhrobních kamenů a způsobili rozsáhlé škody. Podobných případů americká policie v poslední době vyšetřovala několik.

Americká Liga proti hanobení (ADL) vypsala na dopadení pachatelů odměnu 10.000 dolarů (čtvrt milionu korun). Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí na twitteru označil informaci o incidentu za šokující a vyjádřil naději, že pachatelé budou dopadeni a potrestáni.

Místní odborová organizace pracovníků ve stavebnictví podle agentury AP nabídla, že poškozené náhrobky bezplatně opraví či nahradí novými a hřbitov uklidí.

K útoku na filadelfský hřbitov došlo zhruba týden po podobném incidentu v St. Louis, kde pachatelé poničili 170 židovských náhrobků.

Dnešní anonymní výhružky byly určeny židovským komunitám většinou ve státech na východním pobřeží USA od Floridy po New York. Vedle 13 komunitních center kdosi volal do sedmi židovských škol. Některé z nich bombové hrozby registrovaly letos již poněkolikáté. Centra a školy byly evakuovány, k žádnému útoku však dosud nedošlo.

"Členové naší komunity očekávají rychlou a cílenou akci federálních úřadů, které musí identifikovat a zadržet pachatele, kteří se snaží zasít obavy a strach do naší komunity," uvedl podle agentury Reuters předseda asociace židovských komunitních center JCC David Posner.

Ministr spravedlnosti Jeff Sessions, do jehož kompetencí spadá dohled nad policií, dnes označil výhružky za neakceptovatelné a nazval je "velmi vážnou a zničující praktikou".

Některé židovské organizace viní z nárůstu počtu útoků Trumpa, jehož volební kampaň loni podpořily mimo jiné ultrapravicové skupiny a vyznavači nadvlády bílé rasy.

"Prezident je nadále hluboce zklamán a znepokojen zprávami o dalších vandalských činech... Nadále co nejdůrazněji odsuzuje tyto a další formy antisemitských a nenávistných skutků," řekl na adresu poslední série útoků a hrozeb na dnešním tiskovém briefingu Trumpův mluvčí Sean Spicer.

Trump poprvé veřejně antisemitismus odsoudil minulé úterý. Útoky proti židovským komunitám označil za "strašné" a "bolestné" a prohlásil, že jsou "velmi smutnou připomínkou práce, kterou musíme vykonat, abychom vymýtili nenávist, předsudky a zlo".