reklama

Denize Yücela (43), který má turecké i německé občanství, zatkla turecká policie před dvěma týdny a od té doby byl zadržován, aniž se jeho případem zabýval soudce. Ten se do případu zapojil až v pondělí večer, kdy rozhodl o vyšetřovací vazbě pro Yücela. V té může být podle listu Die Welt až pět let.

V případu jde podle všeho o Yücelovy zprávy o ministru energetiky Beratu Albayrakovi, který je Erdoganovým zetěm. Novinář při nich využil i soukromých e-mailů ministra, které publikovala skupina levicově orientovaných hackerů.

Podobným způsobem turecké úřady podle neziskových organizací i západních politiků postupují proti celé řadě kritiků, kteří jsou režimu nepohodlní. Díky široké definici terorismu, jejíž změnu požaduje Evropská unie, mohou zatknout prakticky kohokoliv.

Ostrá slova volí i německá vláda. Kancléřka Angela Merkelová (CDU) v prohlášení hovořila o hořkém rozhodnutí soudce, které ji zklamalo. "Toto opatření je nepřiměřeně tvrdé, zvláště, když se Deniz Yücel turecké justici dobrovolně vydal," uvedla také Merkelová.

Ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD) postup označil za zcela nepřiměřený. Zavírání libovolných novinářů podle něj není slučitelné s evropskou představou státu práva a svobody tisku.