Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael začal evakuovat nelegálně postavené domy pro osadníky

Izrael
Izrael
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelská policie evakuuje devět domů postavených bez povolení v židovské osadě Ofra na palestinském Západním břehu Jordánu. Na místě panuje napětí, demonstruje několik set lidí.

Mezi obránci devíti staveb jsou hlavně mladí Izraelci a evakuaci se snaží zabránit. Vylezli i na střechy. Na policisty pokřikovali urážky a pálili pneumatiky. Policie byla na místě od časného rána a podle svědků si většina obyvatel domů už sbalila své věci.

Ve středu má podle izraelských sdělovacích prostředků začít demolice staveb. Domy byly postaveny v židovské osadě Ofra, ale bez povolení, takže byly nelegální i z hlediska izraelského práva.

Majitelé chtěli, aby byly domy jen zapečetěny, protože doufají, že budou moci uplatnit nový zákon, který povoluje legalizovat některé osady postavené na soukromých palestinských pozemcích. Parlament jej přijal v únoru, avšak soudy tvrdí, že tato norma nebude moci být uplatněna retroaktivně.

Podobný případ zažil Izrael na začátku února při evakuaci osady Amona. Při potyčkách s policí bylo zraněno přes 50 lidí, většinou policistů. V osadě žilo 300 lidí a ani na ni se nedá retroaktivně uplatnit nový zákon. Podle něj je možné vyvlastnit soukromou palestinskou půdu pod 4000 stavbami v osadách. Původní majitelé dostanou odškodné ve formě peněz nebo jiného pozemku.

Témata:  Izrael Palestina

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy