reklama

"Prezident proslulý svou nevázaností byl vstřícnější a věcnější, stal se bezmála diplomatem," napsala AP. Podle průzkumu televize CNN sedm z deseti Američanů po Trumpově projevu vidí směřování země optimističtěji.

Jakkoli ale prezidentova řeč prezentovala jeho nacionalistickou politiku v umírněnější podobě, je nepravděpodobné, že překoná hluboký rozkol ve společnosti vyvolaný prvními týdny Trumpova působení v Bílém domě, soudí americká agentura. Trump navíc brzy vyčerpá možnosti exekutivních příkazů a bude se muset opřít o Kongres, aby změnil robustní předvolební sliby ve skutečnost.

Podle CNN byl Trumpův projev zajímavý tím, jak připomínal obdobná vystoupení dřívějších amerických prezidentů. "Oponenti a kritici ale zaznamenali, že Trump v zásadě neustoupil od svých nejkontroverznějších plánů," upozornila televizní stanice.

"Trump zmírnil tón při nástinu svých plánů," nadepsal svůj článek o prezidentově parlamentním projevu list The New York Times. "Slyšeli jsme stejnou dávku vznešených slibů, které charakterizovaly jeho kampaň. Nevysvětlil ale, jak bude sliby realizovat, nemluvě o finančních nákladech. Občas to skutečně vypadalo, že se stále ještě uchází o úřad, místo aby už svou funkci vykonával," uvedl newyorský list v kritickém úvodníku.

I deník The Washington Post si v analýze všímá rozdílu mezi lednovým inauguračním a úterním parlamentním projevem Trumpa. "Trumpova řeč měla být restartem jeho působení v Bílém domě po úvodu plném kontroverzí, chyb a zmatků. Tónem svého projevu skutečně nabídl alternativu tvrdému inauguračnímu projevu. Mnohé z jeho projevu ale bylo známo už dřív, projev se jen nepatrně posunul dál ve srovnání s tím, co tu už bylo. Teď přichází méně okázala práce: vládnutí a hledání vyváženosti mezi dobou inaugurace a úterním večerem," napsal deník.

Trumpově kongresovému vystoupení se dnes věnuje i ultrapravicový zpravodajský server Breitbart News, jehož bývalým šéfem je hlavní stratég Bílého domu Steve Bannon, údajně jeden z tvůrců prezidentova parlamentního projevu. Řeč hlavy státu symbolizovala "obnova amerického ducha" konstatuje server.