Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácké síly se blíží k Mosulské bráně, džihádisté ztratili ústupovou cestu

Islámský stát nacvičuje invazi?
Islámský stát nacvičuje invazi?
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád - Radikálové z Islámského státu (IS) přišli v západním Mosulu o další z tras, jimiž mohli prchat na západ k městu Tall Afar a syrské hranici.

O západní Mosul se bojuje od 19. února, východní část města padla po tříměsíčních bojích v lednu. Irácké oddíly postupují do západních čtvrtí od jihu, 9. obrněná divize obkličovala město ze západu a mířila právě k silnici mezi Mosulem a Tall Afarem, aby přeťala IS únikovou trasu.

Jeden z velitelů 9. divize řekl, že jsou vojáci kilometr od místa, jemuž se říká Mosulská brána, což je vstup do Mosulu se severozápadu. "Máme silnici pod kontrolou, vidíme ji," řekl generál.

Tall Afar leží asi 60 kilometrů západně od Mosulu. IS zabral části irácké a syrského severu v roce 2014, v Iráku nyní drží západní Mosul a stále také Tall Afar. Odhaduje se, že v západních čtvrtích Mosulu je asi 2000 bojovníků IS.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy