Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát "vymyslel" novou smrtící zbraň. Po městech běhají psi opásaní bombami

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Bagdád - Zrůdnost islámských radikálů nezná mezí. Svědčí o tom nová "zbraň", která pobíhá po iráckých ulicích v Mosulu. Teroristé začali připevňovat bomby na psy.

Islámský stát při bojích s iráckou armádou ztrácí území a bojovníky, proto se uchyluje ke stále zoufalejším krokům. Už mu nestačí sebevražední atentátníci, kterých má navíc nedostatek, a proto umisťují radikálové bomby na psy.

Vyplývá to z videa, které zveřejnili islámští teroristé. Na záda štěněte připevnili několik kusů trhaviny a psa vypustili do válečného pole. Irácké vládní jednotky měly jediné štěstí, výbušnina z nějakého důvodu nevybuchla. Mohly ji proto ze zvířete odvázat. Pokud by ale explodovala zabila by několik lidí.

Islamisté se rozhodli nasadit do boje vše co mají a povolat do akce bezpilotní letouny a dětské sebevražedné zabijáky. Jako smrtící zbraň použili bezpilotní letoun poprvé v říjnu loňského roku. Dron explodoval v Iráku po přistání a zabil dva kurdské bojovníky a těžce zranil dva francouzské příslušníky zvláštních jednotek.

Jak přesně dron fungoval a jestli byla bomba umístěná na letounu odpálena na dálku nebo měla časový spínač není jasné. Nová taktika ale představuje obrovskou hrozbu, protože bezpilotní letouny mohou létat poměrně velké vzdálenosti a teroristé jsou při jejich explozi ukryti v bezpečí. Navíc na ně nově instalují držáky na granáty, čímž se z dronů stávají kamikaze letouny.

Drony ale nejsou jedinou novinkou, kterou islamisté povolali do akce. Podle nové nahrávky se v bojích začaly angažovat také malé děti, takzvaná "mláďata chalífátu", která radikálové cvičily pro boj s "bezvěrci".

Ofenziva u Mosulu, která začala loni 17. října a která je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003, ale i přesto pokračuje. Armáda začala proti IS bojovat z východu, severu a jihu. Západní polovinu města IS ale stále drží.

Témata:  Islámský stát zvířata psi

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.