Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o opravdový polský kebab: Správný Polák se přece má cpát vepřovým, volají nacionalisté

Polská ambasáda
Polská ambasáda
Foto: Pixabay

Varšava - Poláci mají rádi kebab, ale neradi si ho kupují u Arabů. Jeden podnik v Lublinu proto nabízí "Opravdový polský kebab u skutečného Poláka". Už se ozvali kritici, podle nich jde o pokrytectví.

"Tajemství polského kebabu tkví v koření," prozradil listu Gazeta Wyborcza šéf podniku Jerzy Andrzejewski, původní profesí informatik. Do tajů kebabu ho zasvětil syrský společník, placky dodává Palestinec, ale recept upravil tak, aby více chutnal Polákům.

Asi má k tomu přispět i prostředí podniku v centru Lublinu, kde záclony jsou vyvedeny v národních barvách, zdi zdobí státní znak a plakát s výjevem z bitvy u Vídně, kde Poláci v září 1683 vyhráli nad Turky, a tak "zachránili křesťanskou Evropu před islamizací".

"V žádném případě nejsem rasista," tvrdí Andrzejewski, i když současně dodává, že "v mé hierarchii jsme první my, Poláci". Zpočátku jídlo prodával v přívěsu na periferii, ale po pár měsících se zmohl na přestěhování do podniku v centru města.

Ale kritici označují kebab v jídelníčku polských nacionalistů za "vrchol pokrytectví": správný Polák se přece má cpát vepřovým! A "opravdový polský kebab" se v hodnocení místního kulinářského webu nedostal ani do první desítky lublinských podniků s nabídkou kebabu: lépe je na tom kebab od Habiba, od Mustafy, syrský kebab a také "opravdový turecký kebab".

Témata:  Polsko jídlo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy