Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump celé úterý piloval projev, pracoval na něm ještě v autě cestou do Kongresu

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Podle informací serveru Politico americký prezident Donald Trump piloval svůj projev před Kongresem po celé úterý a pomáhali mu s ním především Steve Bannon a Stephen Miller.

Obsah projevu většina personálu Bílého domu do poslední chvíle neznala, protože Trump měl strach z úniků informací do médií, uvedl server. Podle expertů byl Trumpův přednes solidní, text správně obsahoval emotivní pasáže. Poprvé Trump na posluchače zapůsobil jako prezident.

Na tvorbě projevu se Trump sám aktivně podílel, probíral každý odstavec. Byl si údajně vědom, že je zapotřebí zvolit mnohem méně agresivní tón, protože bude hovořit na historickém Kapitolu.

Trump prý trval na tom, že projev nesmí být delší než hodinu. Některá témata proto vypustil, například pasáže o výzkumu vesmíru nebo detaily daňové reformy. Jiné naopak zdůraznil - požadoval, aby slova odsuzující antisemitismus byla přesunuta už do úvodu projevu.

Poradcům Trump slíbil, že se bude držet textu, což dodržel. Několikrát ovšem podle svého zvyku formulace zvýraznil. Místo "velká zeď" řekl "velká, velká zeď", místo "miliardy dolarů" zaznělo "miliardy a miliardy dolarů". Velkou většinu projevu ale poctivě odezíral z čtecího zařízení, jehož užívání v minulosti americkým politikům tolikrát vyčítal.

Témata:  Donald Trump USA Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy