Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorista Breivik narazil: Norsko jeho práva neporušuje, rozhodl odvolací soud

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik
Foto: Reprofoto USA Today

Oslo - Norský odvolací soud dnes zvrátil loňský verdikt soudu první instance, jenž uznal některé stížnosti teroristy Anderse Behringa Breivika. Norsko podle nového rozsudku jeho lidská práva neporušuje.

Podle verdiktu soudu z loňského dubna byl Breivik bez náležitého opodstatnění vystaven dlouhodobé izolaci. Stát se proti tomuto verdiktu odvolal.

Při odvolacím procesu v lednu ve věznici Skien právní zástupci norské vlády upozorňovali na to, že odsouzený hlásící se otevřeně k nacismu znamená hrozbu a měl by být nadále držen v izolaci.

Prokuratura rovněž předložila lékařské posudky, podle nichž je vězeň v dobrém psychickém i fyzickém stavu. Breivik naopak tvrdí, že mu izolace způsobuje bolesti hlavy, nespavost, neschopnost se soustředit a činí ho apatickým. Podle něj ho chce norský stát dohnat k sebevraždě.

"Breivik není obětí mučení ani nelidského nebo ponižujícího zacházení," uvedl dnes odvolací soud v Oslu v písemném prohlášení.

Ve věznici Skien má Breivik k dispozici tři cely - obytnou, pracovní a tréninkovou o celkové ploše 30 metrů čtverečních. V celách má mimo jiné psací stůl, televizi s DVD přehrávačem, X-box, elektronický psací stroj či běhací pás.

Breivik 22. července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, která připravila o život osm lidí. Krátce nato postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. V roce 2012 byl za terorismus odsouzen k 21 rokům vězení. To je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit, lze ho ale opakovaně prodlužovat de facto až na doživotí.

Témata:  Anders Breivik Norsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy