Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přeměna EU v zónu volného obchodu? Juncker představil bílou knihu komise

Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Jean-Claude Juncker
Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Jean-Claude Juncker
Foto: European Union

Brusel - Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes v plénu europarlamenu představil bílou knihu rozvoje EU do roku 2025. Vyslovil se proti redukování Evropské unie na pouhou zónu volného obchodu.

Juncker bílou knihu označil za základ další debaty, která má začít při příležitosti oslav 60. výročí takzvaných Římských smluv. "Musíme si objasnit, co můžeme dělat a co ne," řekl Juncker, podle kterého neexistuje na unijní úrovni "kolektivní vůle".

Juncker upozornil, že unie "by neměla namlouvat lidem, že může něco vykouzlit, dělat zázraky". Jako příklad uvedl boj proti nezaměstnanosti, který nelze na unijní úrovni úspěšně vést bez součinnosti na "národních úrovních".

K prvnímu scénáři o pokračování v nynější cestě šéf Evropské komise prohlásil, že občané EU nestojí o přílišné regulace. "Lidé nechtějí předpisy pro dětské houpačky a další věci denní potřeby," řekl Juncker.

Možnost návratu EU k podobě pouhého jednotného trhu připustil vzhledem ke kritice, které evropské instituce všeobecně čelí. Na rozdíl od ostatních scénářů se ale proti tomuto jednoznačně vymezil. "Jsme striktně proti tomu," zdůraznil Juncker.

Za další možnost označil vznik vícerychlostní Evropy. Upozornil, že by pro malý počet států tento přístup znamenal velký pokrok. Unie by ale byla ještě méně srozumitelná pro občany, varoval.

K další variantě vývoje, při níž by se konalo méně iniciativ, ale s o to ale větší efektivitou, řekl, že by to přineslo "hmatatelnou přidanou hodnotu". Jako příklad uvedl spolupráci zemí v bezpečnostní politice, v boji proti terorismu či při ochraně spotřebitelů.

K otázce hlubší integrace řekl, že členské státy by se nakonec mohly rozhodnout sdílet více kompetencí i zdrojů. "Takto by skutečně mohly jet plnou parou vpřed, mohly by společně vytvářet společnou budoucnost a zajistit vedoucí úlohu Evropské unie," prohlásil Juncker.

Témata:  EU Jean-Claude Juncker Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy