Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva mladíci, kteří zaútočili na sikhskou modlitebnu, se hlásí k Islámskému státu

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Dva 16letí chlapci, které německá policie před týdnem zadržela kvůli nedávnému bombovému útoku na sikhskou modlitebnu v Essenu, se hlásí k Islámskému státu.

Oznámilo to dnes ministerstvo vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Ukázalo se také, že policie se o oba chlapce zajímala již v minulosti a že jeden z mladíků byl již v listopadu 2014 kvůli svým radikálním islámským postojům zařazen do prevenčního programu pro salafisty.

Mladíci podle vyšetřovatelů odpálili 16. dubna bombu v chrámu, kde se krátce předtím konala svatba se dvěma sty hosty. Při explozi utrpěli tři lidé zranění.

Zemské ministerstvo vnitra uvedlo, že mladíci byli známí svým agresivním chováním, například svým židovským spolužákům vyhrožovali zlomením vazu.

Sikhismus, který se vyznačuje mírumilovným vztahem k ostatním náboženstvím, má v Německu poměrně málo přívrženců. V celé zemi je jich jen 8000 až 15.000.

Témata:  Německo Islámský stát

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy