Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další problém Trumpovy administrativy: Ministr Sessions lhal, během kampaně se sešel s ruským velvyslancem

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Ministr spravedlnosti USA Jeff Sessions ve středu přiznal, že během prezidentské kampaně dvakrát jednal s ruským velvyslancem ve Spojených státech. Podle agentury AP toto odhalení vyvolá tlak, aby Sessions nezasahoval do probíhajícího vyšetřování FBI.

Resort je nadřízen FBI, která nyní vyšetřuje údajné zásahy ruských hackerů ve prospěch pozdějšího vítěze voleb Donalda Trumpa.

Na schůzky ministra upozornil list The Washington Post. Bílý dům podle televize CNN informace označil za další příklad manipulativního nátlaku demokratů na prezidenta. Sessions se v prvním případě s ruským ambasadorem sešel jako tehdejší člen senátního výboru pro ozbrojené složky, podruhé to bylo v rámci setkání amerických politiků se skupinou velvyslanců.

"Nikdy jsem se nesešel s žádným ruským představitelem, abych s ním diskutoval o tématech kampaně. Nemám ponětí, co tahle obvinění znamenají. Jsou falešná," uvedl podle CNN Sessions.

Média, která Trump opakovaně označuje za šiřitele falešných zpráv, považují za problém mimo jiné fakt, že se o kontaktech s velvyslancem Sessions nezmínil během slyšení v Senátu před svým potvrzením do funkce, kde byl na ruskou roli v kampani přímo tázán.

Někteří demokratičtí zákonodárci včetně šéfky demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiové již vyzvali ministra k rezignaci. Utajované kontakty s ruskou ambasádou z doby před Trumpovou inaugurací stály v lednu místo Trumpova bezpečnostního poradce Michaela Flynna.

Témata:  Donald Trump USA Rusko Jeff Sessions

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy