reklama

Ozbrojené síly Korejské lidově demokratické republiky (KLDR) uvedly, že "nelítostně zmaří vydírání jadernou válkou ze strany agresorů svým drahocenným jaderným mečem". Z tohoto výroku lze usuzovat, že režim diktátora Kim Čong-una chce zasáhnout dříve, než se o to pokusí jeho nepřátelé.

Způsob odezvy na manévry znepřátelených zemí ale KLDR nespecifikovala, podle agentury AP jde ale pouze o "typickou ohnivou rétoriku". Pravdou zůstává, že nedávné raketové a jaderné testy KLDR "přidávají těmto obvyklým hrozbám na váze".

Jihokorejští a američtí vojáci zahájili rozsáhlé společné vojenské cvičení, které se koná každý rok, aby prověřilo jejich připravenost proti hrozbám ze Severní Koreje. Cvičení nazvané Foal Eagle začíná v době zvýšeného napětí v oblasti poté, co KLDR 12. února uskutečnila další test balistické rakety. 

Rozsah probíhajících manévrů by měl být podobný jako loni, kdy se jich zúčastnilo více než 300 000 Jihokorejců a přibližně 17 000 Američanů. Severní Korea je ale opět pobouřena, letos ale navíc znepokojila Soul a Washington, když kromě testu balistické střely loni uskutečnila kromě 12 raketových zkoušek i dva podzemní testy jaderných zbraní.

Jihokorejská armáda už varovala před "rozhodným" potrestáním Severu v případě, že bude vyprovokována. Vyzvala také k přijetí přísných opatření vůči KLDR, jež by mohla zahrnovat i pozastavení členství Severní Koreje v OSN. Soul se tak vyjádřil v souvislosti s nedávnou vraždou bratra severokorejského vůdce v Kuala Lumpuru.