Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci se fackovali kvůli návrhu. Pět jich bylo zraněno

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ankara – Ve velkou rvačku se proměnila schůze poslanců v Turecku. Tamní zákonodárci velmi vášnivě debatovali o kontroverzním návrhu na zrušení imunity. Jednání se ale pěkně zvrhlo.

Vášnivá poslanecká debata přerostla ve rvačku, během které bylo zraněno pět lidí. Informovala o tom dnes turecká televizní stanice NTV. Zrušení imunity navrhla vládnoucí proislámská Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), zástupci prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) se ale domnívají, že tato úprava namířena proti nim.

Video zde.

Násilí v parlamentu vyvolal projev poslance HDP Ferhata Encüa, který ve středu pozdě večer armádní ofenzivu proti PKK označil za „masakr". "Chci uctít památku všech dětí a civilistů, kteří byli zmasakrováni bezpečnostními silami," řekl.

Pak začala strkanice, ve které padaly facky i rány pěstí. Agentura Dogan uvedla, že lékařské ošetření museli vyhledat tři vládní a dva opoziční poslanci.

HDP v Turecku hájí zájmy kurdské menšiny a AKP i prezident Recep Tayyip Erdogan ji opakovaně obviňují z toho, že je politickým křídlem zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci.

Témata:  Turecko násilí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy