Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá policie zatkla uprchlíka, je podezřelý z masakru v Sýrii

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Německá policie ve středu večer v Düsseldorfu zatkla muže podezřelého ze zločinů proti lidskosti v Sýrii. Jedná se o Abdalfattáha H. A. (35), který v Německu pobýval jako žadatel o azyl. V minulosti bojoval za islamisty z An-Nusry.

Islamisté z hnutí An-Nusra si po dobytí města Tabka na jaře 2013 počínali podle serveru Spiegel Online navýsost brutálně a povraždili mimo jiné řadu vojáků syrské armády, která do té doby měla město pod kontrolou. Abdalfattáh H. A. čelí obvinění, že se spolu s dalšími džihádisty účastnil masakru 36 zajatců.

Dnes ráno německá policie v Hesensku zatkla i dalšího člena stejné jednotky An-Nusry. Šestadvacetiletý Abdarrahmán A. A. však zatím z válečných zločinů obviněný není.

Válečných zločinů a zločinů proti lidskosti se v posledních letech podle OSN dopustily všechny hlavní strany syrského konfliktu, včetně vládních jednotek prezidenta Bašára Asada, které opakovaně použily chemické zbraně. Stíhání Asada a dalších odpovědných osob zatím brání Rusko, které nechce, aby se případy zabýval Mezinárodní trestní soud (ICC).

Jinou cestu se snaží najít Evropské středisko pro ústavní a lidská práva (ECCHR) spolu s dvojicí syrských právníků. Organizace u německého nejvyššího státního zástupce podala trestní oznámení na šest jménem známých a další zatím neznámé činitele syrské vojenské tajné služby, kteří se podle ECCHR podíleli na mučení.

Témata:  Německo Sýrie válečné zločiny uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy