reklama

Občané Turecka, včetně těch žijících v zahraničí, budou v dubnu hlasovat o změnách ústavy, které jsou podle kritiků krokem od demokracie, protože do rukou prezidenta soustředí přílišnou moc.

Proti chystanému vystoupení Bozdaga se vyslovil například šéf Levice Bernd Riexinger. "Vláda musí dát jednoznačně najevo, že v Německu není možné propagovat zřízení diktatury," nechal se slyšet. Podobně to vidí i další politici.

Projev Bozdaga v Bádensku-Württembersku měl navíc přijít v době, kdy je v turecké vazbě německo-turecký novinář Deniz Yücel, jehož propuštění požaduje i kancléřka Angela Merkelová. Řadě německých politiků proto přišlo paradoxní, aby Bozdag využíval svobody slova v Německu k propagaci kontroverzních změn ústavy v době, kdy je stejná svoboda v Turecku mnoha lidem upírána.

Debaty prozatím utnulo rozhodnutí radnice zhruba třicetitisícového města. Jeho starosta Michael Pfeiffer uvedl, že za zrušením akce není politické rozhodnutí, ale obavy o bezpečnost. Budova, kde se vystoupení mělo uskutečnit, pojme podle něj maximálně 500 lidí.