reklama

Mluvčí maďarského premiéra před novináři vystoupil po slyšení před výborem Evropského parlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní záležitosti, kterého se zúčastnil spolu s ministrem spravedlnosti Lászlem Trócsányim. Na něm se podle informací zveřejněných na stránkách maďarské vlády jednalo také o migrační politice Bruselu.

Podle vládního mluvčího napadli maďarskou přistěhovaleckou politiku politici na základě stížností ze strany mezinárodních organizací, které financuje George Soros. Kovács podle agentury NTI uvedl, že je naprosto zřejmé, že „levicoví a liberální politici, kteří si říkají progresivní" nemohou přijmout fakt, že Maďarsko není připraveno pustit ilegální přistěhovalce do země nebo na území Evropské unie a že chce potrestat lidi, kteří porušují zákon nelegálním překročením hranice. Podle mluvčího tito politici vyjádřili ostrou kritiku vůči ministru spravedlnosti, který obhajoval maďarská opatření a přísnou ochranu hranic.

Podle názoru mluvčího chce EU uplatňovat dvojí metr. „Chtějí zavést zbytečná a byrokratická opatření a hraniční kontroly pro občany EU, kteří překračují hranice a komplikovat jim tak život," vysvětlil s tím, že to lze považovat za formu „obtěžování". „Mezitím je ale politika EU shovívavá k nelegálním migrantům a umožňuje jim vstup do Evropy".

Na blogu nazvaném „Klást práva ilegálů nad práva evropských občanů je šílené“ pak schůzku popsal detailněji. Připomněl, že to není poprvé, kdy se jednání tohoto výboru zúčastnil. „Útoky na včerejším jednání byl neméně prudké než dříve, a to navzdory skutečnosti, že Maďarsko dokázalo, že náš přístup funguje, je-li naším cílem je chránit integritu a těžce vydobyté svobody Evropské unie,“ napsal mluvčí.

Připomíná, že Maďarsko již na počátku migrační krize varovalo, že je třeba posílit vnější hranice a kontrolovat, kdo jimi do Evropy vstupuje, ale že bylo Budapešti řečeno, že „to není hezké a že by to země dělat neměla“. „Současný evropský přístup tvrdí, že členské státy musí postavit právo na svobodu pohybu ilegálních nad volný pohyb a bezpečnost našich vlastních občanů,“ zlobí se. Důsledkem toho pak prý je, že „neznámí nelegálové a teroristé přicházejí a odcházejí, jak si přejí. To není nadsázka.“

„Když jsme diskutovali otázku bezpečnosti hranic a nelegální migrace v rámci fóra, bylo to jako návštěva u postarší tety. Znáte ji. Zbožňujete ji, ale ve svém stáří už je mrzutá a už jí to jasně nemyslí. Bohužel ubohá, stará tetička Evropa netrpí jen demencí, ale už upadla pod špatnými vlivy,“ popisuje stav EU Kovacs.