Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová Jaltská dohoda? Východní Evropa se připravuje na další zradu, píše známý deník

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Londýn – Americký prezident Donald Trump svými výroky o zlepšování vztahů s Ruskem děsí obyvatele východní Evropy, kteří se teď obávají další „Jaltské dohody“, Ta „první" přitom před více než 70 lety na dlouhá desetiletí ovlivnila podobu Evropy. Jak píše list The Telegraph, panují obavy, že dojde k novému rozdělení Evropy mezi Rusko a Západ.

„Východoevropané poslouchají Trumpova laskavá slova vůči ruskému vůdci a bojí se, že to, spolu se zjevnou snahou zavést drastické změny v americké zahraniční politice, by mohlo zahájit novou éru Jalty,“ píše deník. Zatímco Trump flirtuje s Ruskem, východ Evropy se tak připravuje na další zradu.

„Zatímco východní Evropa se klepe chladem kvůli jedné z nejmrazivějších zim za poslední roky, tuto už tak mrazivou atmosféru ještě víc zhoršil ledový přízrak historie. Tímto přízrakem je Jaltská dohoda z roku 1945 a zdrojem ledového chladu jsou obavy, že pevné vztahy mezi Putinem a Trumpem povedou k novému rozdělení Evropy mezi Východ a Západ a k návratu východu pod nadvlády Moskvy,“ píše deník.

Ten také připomíná, že dohoda uzavřená v posledních chvílích války mezi Stalinem, Churchilem a Rooseveltem „předala východní Evropu zlé sovětské kontrole bez konzultace se zúčastněnými státy". „Pro země jako Polsko, které tolik utrpěly a bojovaly tak usilovně za svobodu, byla Jalta nejkrutější zradou.“ připomíná deník. Poláci v tu chvíli najednou zjistili, že jejich budoucnost není v jejich rukou, ale v rukou velmocí. To je lekce, na kterou nikdy nezapomněli, píše deník.

Uznává také, že jsou obavy zemí východní Evropy kvůli nové Jaltě možná bezdůvodné. Přesto i pouhé zmenšení amerického vlivu v oblasti - společně s přiznáním ze strany Washingtonu, že existují určité sféry zájmů Ruska - může prý vést k „jaltskému způsobu myšlení".

To znamená nepříjemný návrat praxe, kdy velké mocnosti uzavíraly smlouvy, aniž by braly v úvahu názory malých zemí, a takovým způsobem Moskva získá možnost projevovat vliv, který, jak ukazuje historie, nepřináší žádné výhody, dodává deník.

Témata:  Rusko USA Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy