Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS děsí Evropu: Džihádista se prochází po Belgii. Stále jsme tady, vyhrožuje

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Brusel – Islámský stát sice v Iráku a Sýrii ztrácí půdu pod nohama, rozhodně to ale neznamená konec nebezpečí. Naopak se zdá, že se radikálové rozhodli o sobě dát znovu vědět a ukázat, že jsou v Evropě jako doma. Na internetu se objevilo mrazivé video zachycující jednoho džihádistu, jak si klidně vykračuje po Belgii. „Jsme stále tady,“ vzkazuje.

Ve videu se neidentifikovaná osoba potuluje po Belgii, kamerou zabírá například nádraží. V pozadí hraje islámská hudba. Podle prvotního zkoumání jde o hlavní nádraží v Antverpách, které leží asi 45 kilometrů od Bruselu.

Video podle serveru Express objevil znalec na terorismus, který sleduje online aktivity Islámského státu. „Na začátku videa ukazují, kde se nachází," vysvětluje profesor kriminalistiky a práva z George Mason University a bývalý protiteroristický policejní náčelník Ahmet Yayla.

„Neoznačili cíl, ale říkají, že jsou přímo tady. Něco takového už se stalo v minulosti. Já se domnívám, že je to věrohodná hrozba. Hudba v pozadí je stejná, jaká byla použita ve videu před útokem na noční klub Reina,“ vysvětluje odborník. Tehdy prý šlo o video s názvem „Brzy, brzy“, které varovalo před útokem v Turecku.

Už v roce 2016 policie jeden útok na nádraží v Antverpách překazila, když zadržela muže, kteří plánovali na stanici zaútočit pomocí tří pytlů výbušnin. Nyní se zdá, že by město opět mohlo být terčem atentátu.

Yayla pravidelně monitoruje účty IS na sociálních sítích, které teroristé používají ke komunikaci a kde se chlubí svými úspěchy. „Obvykle sleduji více než jeden tisíc zpráv denně a stahuju jejich obrázky a videa. Mám archiv asi 50.000 obrazů a 30.000 videí. Jejich hlavním cílem je provádění útoků v Evropě - považují západ za svého úhlavního nepřítele,“ vysvětluje expert.

Tvrdí také, že když IS provede útok v Evropě, mají džihádisté pocit, že to svědčí jejich propagandě a že získají zpětnou pozitivní vazbu. „Jeden útok na západě je pro ně cennější než deset útoků v Sýrii a Iráku,“ tvrdí.

Přestože se prý mohou objevit hlasy, že jsou videa falešná, pocházejí podle Yaylae z účtu, který zveřejňuje originální zprávy IS. „Tyto účty si jen tak nezahrávají. Nechtějí být považovány za nevěrohodné. Zveřejňují zprávy IS,“ varuje.

Přestože se prý mohou objevit hlasy, že jsou videa falešná, pocházejí podle Yaylae z účtu, který zveřejňuje originální zprávy IS. „Tyto účty si jen tak nezahrávají. Nechtějí být považovány za nevěrohodné. Zveřejňují zprávy IS,“ varuje.

„V létě budou zajisté bojovníci IS prchat z Mosulu. Právě teď mají irácké operace úspěch. A určitě se chystají opustit taky Sýrii. A někteří z nich pravděpodobně přijdou do Evropy. Pokud se snažíte odhadnout, co IS udělá dál, nebudete mít úspěch - je důležité sledovat jejich komunikaci on-line a prostřednictvím sociálních médií. Jen neradi se drží známých informací o jejich vlastnostech - protože pak ztrácejí moment překvapení,“ dodává.

Témata:  Islámský stát Belgie terorismus

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy