reklama

Loni si čínské vedení stanovilo růst na úrovni 6,5 až 7 procent, nakonec však HDP vzrostlo o 6,7 procenta, což je nejméně za 26 let.

Peking se snaží stimulovat domácí spotřebu a naopak omezit vládní investice, které vedly k obavám z raketového tempa růstu dluhu. Li proto uvedl, že země cílí na růst "okolo 6,5 procenta či vyšší, pokud to bude možné".

Omezený růst, který přesto zůstává jedním z nejvyšších na světě, podle premiéra souvisí s revizí fungování čínské ekonomik, která se přestává spoléhat výhradně na vývoz, těžký průmysl a masivní státní investice a začíná více sázet na domácí spotřebu.

Peking chce letos omezit výrobu oceli o 50 milionů tun a produkci uhlí o více než 150 milionů tun. To přispěje k redukci exportu čínských surovin do západních zemí.

Ačkoli čínský premiér přímo nezmínil amerického prezidenta Donalda Trumpa, kritizoval jeho snahu o ochranu před volným obchodem, který Čína hájí. "Deglobalizační trend a protekcionismus jsou na vzestupu," uvedl Li, podle něhož "viditelně posilují faktory, které mohou způsobit nestabilitu a nejistotu".