Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Iráčtí vojáci obnovili ofenzivu na západní část Mosulu, civilisté dál utíkají

Irák
Irák
Foto: www.army.mil

Bagdád - Jednotky irácké armády po dvou dnech obnovily útoky v západní části Mosulu s cílem vyhnat Islámský stát (IS). Před boji uprchlo z oblasti už 45 tisíc civilistů.

Irácká armáda se za podpory leteckých úderů mezinárodní koalice vedené USA a šíitských polovojenských jednotek snaží dobýt historickou část Mosulu na západním břehu řeky Tigris. Postupuje přitom z jihu a jihozápadu.

Dnes zahájila útok mimo jiné na čtvrť, v níž stojí správní budovy provincie Ninive, jejíž je Mosul metropolí. Už minulý týden se iráckým silám podařilo dobýt mosulské letiště. V pondělí vojáci vybojovali také klíčový most přes Tigris.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) muselo od počátku operace na osvobození Mosulu prchnout ze svých domovů už 45.000 lidí. Většina jich nyní žije v záchytných táborech.

Vytlačení radikálů z IS z Mosulu by prakticky znamenalo porážku samozvaného chalífátu v Iráku. Islamisté ale nadále ovládají území ve východní Sýrii, kde před časem začala ofenziva s cílem obklíčit místní baštu IS - město Rakka.

Témata:  Irák Islámský stát armáda Iráku

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy