reklama

Řekl to japonský premiér Šinzó Abe, jenž čin ostře odsoudil. KLDR nedávno pohrozila odvetou, když Jižní Korea a Spojené státy zahájily ve středu společná vojenská cvičení.

"Vystřelení (raket) je jasně v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Je to extrémně nebezpečný čin," prohlásil podle agentury Reuters Abe v parlamentu. Japonské úřady ale zatím nezaznamenaly žádné škody způsobené severokorejskou akcí.

Jihokorejští vojenští činitelé uvedli, že rakety byly odpáleny z oblasti, kde KLDR hraničí s Čínou. Střely podle nich doletěly přibližně 1000 kilometrů daleko. Jihokorejský premiér a prozatímní prezident Hwang Kjo-an svolal kvůli incidentu bezpečnostní poradu.

Jižní Korea a USA provádějí od středy každoroční společná vojenská cvičení. Pchjongjang je kritizuje jako přípravu na válku.

Jiná severokorejská střela dopadla do Japonského moře 12. února. Také tehdy USA, Jižní Korea i Japonsko počínání Pchjongjangu odsoudily.

OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce. Byly několikrát zpřísněny, Severní Korea ale od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupila.