Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude se americká ambasáda stěhovat do Jeruzaléma? Trumpův muž jednal s Netanjahuem

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Washington - Administrativa Donalda Trumpa vyjednává o možném přesunu americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Jak informovala agentura AFP, o kontroverzním plánu v neděli hovořil vlivný kongreman Ron DeSantis s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a náměstkyní ministra zahraničních věcí Tzipi Hotovely.

Prezident Spojených států a DeSantisův spolustraník Donald Trump během předvolební kampaně přislíbil, že americkou ambasádu přestěhuje do Jeruzaléma. Na konci ledna ale údajně ujistil zneklidněnou palestinskou samosprávu, že přesun není zatím na pořadu dne.

Nyní vyšlo najevo, že DeSantis hovořil s Netanjahuem o "řadě regionálních otázek, včetně přesunu velvyslanectví," uvedl izraelský činitel, jenž si přál zůstat v anonymitě. Netanjahu dal již v minulosti jasně najevo, že by přesídlení americké ambasády přivítal.

Hotovely po setkání s republikánským kongresmanem řekla, že je "optimistická," pokud jde o přemístění ambasády USA do Jeruzaléma.

Předseda podvýboru Sněmovny reprezentantů pro národní bezpečnost DeSantis se sešel i s izraelským pravicovým poslancem Jehudou Glickem. Ten rovněž potvrdil, že účelem návštěvy bylo blíže prověřit možnost přenesení amerického velvyslanectví.

Témata:  Velvyslanectví USA Donald Trump Izrael Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy