Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf FBI Comey údajně odmítá Trumpova slova o odposleších nařízených Obamou

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Do aféry Watergate2 se vložil šéf FBI James Comey. Požádal americké ministerstvo spravedlnosti, aby veřejně popřelo tvrzení prezidenta Donalda Trumpa o odposleších v jeho kanceláři v Trump Tower.

Trump v sobotu obvinil svého předchůdce v úřadu Baracka Obamu, že ho během loňské předvolební kampaně nechal odposlouchávat.

Comey považuje Trumpova tvrzení za nepravdivá. Proto chce po resortu spravedlnosti, aby je korigoval. Prý mu vadí, že prezident neodůvodněně naznačil, že FBI porušil zákon. S odvoláním na vysoké americké činitele o tom v neděli informoval deník The New York Times (NYT).

Resort spravedlnosti ale žádné stanovisko nevydal. Jeho mluvčí se k záležitosti odmítla vyjádřit. Komentář neposkytl ani mluvčí FBI. Ze stávajícího postoje Bílého domu navíc vyplývá, že se nechystá od obvinění vznesených Trumpem ustoupit.

Podle NYT není jasné, proč stanovisko nevydá sám Comey. Jeho počínání označil deník za zákulisní manévrování, které kontrastuje s tím, jak 11 dnů před volbami 8. listopadu 2016 oznámil další vyšetřování e-mailové aféry Hillary Clintonové, která kandidovala na prezidentku USA za Demokratickou stranu.

Comeyho postoj je v podstatě výtkou adresovanou Trumpovi, neboť šéf FBI se tak dostává do pozice, kdy zpochybňuje prezidentovu pravdomluvnost. Deník proto spor mezi Comeym, který je vrcholným představitelem bezpečnostních sil v zemi, a hlavou státu považuje za nejvážnější následek Trumpových sobotních výroků a zároveň jako ukázku toho, na jak tenký led se nová administrativa pouští.

Témata:  Donald Trump Barack Obama FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy