Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ankara zahájila operaci proti Kurdům z PKK, v 18 obcích platí zákaz vycházení

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Turecká armáda zahájila v noci na dnešek jednu z největších operací proti kurdským separatistům na jihovýhodě země. Podle guvernéra provincie Diyarbakir byl v 18 obcích vyhlášen zákaz vycházení.

Do akce je nasazeno na 7000 policistů, 600 příslušníků elitních jednotek a desítky helikoptér. Operace má za cíl "neutralizovat členy a komplice Strany kurdských pracujících (PKK)", uvedly místní úřady. Ofenziva se soustřeďuje kolem města Lice. Právě v této oblasti byla PKK před 40 lety založena.

Jedná s o jednu z největších ofenziv proti PKK na jihovýchodě Turecka za téměř dva roky. Konflikt mezi vládními jednotkami a separatisty z PKK vypukl po dvouletém příměří znovu v létě 2015.

Loni v srpnu zahájila Ankara také v syrském pohraničí ofenzivu, jejímž oficiálním cílem je boj proti radikálům z organizace Islámský stát (IS). Turecká vláda se ale netají tím, že tam bojuje i proti kurdským jednotkám YPG.

Témata:  Turecko Turecká armáda PKK

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy