Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecký ministr v Německu i přes nesouhlas úřadů vystoupil

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Berlín - Turecký ministr hospodářství Nihat Zeybekci se v neděli sešel s krajany v Kolíně nad Rýnem, a to navzdory nesouhlasu tamních úřadů. Shromáždění se konalo v jednom z hotelů, dorazilo na 300 hostů a 70 novinářů.

V diskuzi zvolil oproti výrokům tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana výrazně smířlivější tón, když označil Německo za přítele Turecka.

V 80milionovém Německu žijí asi tři miliony Turků, zhruba polovina z nich se pak může zúčastnit dubnového tureckého referenda o posílení Erdoganových pravomocí.

Kolínská radnice k nedělní akci uvedla, že toto setkání se konalo v soukromých prostorách hotelu, kam pravomoc městských úřadů nesahá.

Erdogan v neděli zrušení mítinků kritizoval a postup německých úřadů přirovnal k praktikám nacistů v minulosti. Mluvčí kancléřky Angely Merkelové dnes prohlásil, že Berlín s Ankarou by se měly vyvarovat zbytečné kritiky. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel dnes vyzval k normalizaci vzájemných vztahů.

Témata:  Německo Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy