Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američanům došla trpělivost. V Sýrii byla nasazena armáda, začal přísný režim

Americké námořnictvo (U.S. Navy SEALs)
Americké námořnictvo (U.S. Navy SEALs)
Foto: sealswcc.com

Damašek/Washington - Americká armáda nasadila v syrském městě Manbidž a v jeho okolí malé množství vojáků. Jejich úkolem je zajistit, že jednotlivé strany konfliktu na sebe nebudou útočit a soustředí se na bitvu proti Islámskému státu (IS).

Manbidž leží na severu Sýrie na východním břehu Eufratu a mají jej v rukou kurdské jednotky. Ty jsou součástí koalice Demokratické síly Sýrie (SDF), kterou podporují Spojené státy a která bojuje na syrském severu.

V okolí města působí také různé vojenské skupiny podporované USA. Jejich mluvčí dnes oznámil, že v rámci dohody zprostředkované Ruskem od nich syrské vládní jednotky převzaly kontrolu na části bojové linie, za níž se nacházejí pozice povstalců podporovaných Tureckem. Smyslem dohody byla snaha zabránit těmto skupinám v útoku na město.

Syrská armáda podle mluvčího kontroluje nově i pět vesnic u Manbidže. Vesnice západně od města byly od minulé středy dějištěm střetů mezi Tureckem podporovanými rebely a vojenskou radou města, kde mají významné postaveni rebelové ze syrských kurdských milic YPG.

Témata:  USA U.S. ARMY Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy