Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajemství letu MH370 zůstává nerozluštěno: Rodiny pozůstalých chystají velkou akci

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines, zdroj: Montague Smith
Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines, zdroj: Montague Smith
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Kuala Lumpur - Austrálie, Malajsie a Čína společně odvolaly v lednu pátrací akci, která se pokoušela najít letadlo společnosti Malaysia Airlines. Let MH370 zmizel 8. března 2014 na cestě z Kuala Lumpur do Pekingu. Pozůstalí se ale nevzdávají a plánují zorganizovat vlastní pátrání, informuje server Fox News.

Truchlící rodinní příslušníci cestujících na palubě letu MH370 nesouhlasili s odvoláním pátrání a rozhodně se jen tak nechtějí vzdát. A to ani přesto, že navzdory obří pátrací akci - největší v historii letectví – za 160 milionů dolarů, při které byl v Indickém oceánu nasazen hlubinný sonar, nikdo nedokáže říci, co se s letadlem stalo.

To, co se stalo letu, „by se nemělo do učebnic dějepisu zapsat jako tajemství", tvrdí Jacquita Gomesová, jejíž manžel byl stevardem na palubě letu MH370. Gomesová a další zástupci rodin doufají, že se se jim podaří vybrat 15 milionů dolarů na financování počátečního pátrání na sever od předchozího prohledávaného prostoru, píše agentura Reuters.

Své plány pozůstalí oznámili v Kuala Lumpur v Malajsie. „Nebudeme začínat s fundraisingem, dokud si nebudeme jistí, že vlády nebudou pokračovat v hledání, a dokud nebudou aktuální data v plném rozsahu přezkoumávána a analyzována," informovala Grace Nathanová, malajská právnička, jejíž matka, Anne Daisy, byla podle agentury Reuters na palubě.

V červenci 2015 byla objevena část křídla letadla na ostrově Reunion. Na plážích ostrovů Mauricius a Mosambik, na březích Jihoafrické republiky a Madagaskaru bylo objeveno více než 20 objektů, u kterých se potvrdilo, že pocházejí ze stroje, nebo se to alespoň předpokládá. Většina trosek byla předána francouzským a australským úřadům.

Jiang Hui, jejíž matka byla v letadle, loni objevila kousek trosek, které možná pochází z letu MH370, na Madagaskaru. „Myslela jsem, že to byl zázrak a štěstí, když jsem ten den našla kus trosek. Ale zároveň jsem si myslela, že je to zbytečné, protože tento druh pátrací činnosti by měl být prováděn ze strany vlády," řekla podle serveru Sky News.

Objevila se celá řada teorií týkající se osudu letadla, včetně požáru na palubě, únosu nebo teroristického spiknutí, mechanické poruchy nebo poruchy konstrukce. Dokonce se objevily spekulace, že je na vině pilot, píše Sky News. Závěrečná zpráva o zmizení letadla bude zveřejněna v tomto roce.

Témata:  zmizelý Boeing 777 letu MH370 Malajsie Malaysia Airlines

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy