Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu začal soud s pravicovými extremisty, útočili na uprchlíky i politické odpůrce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Drážďany - V saské metropoli dnes začal soud s pravicovými extremisty (sedm mužů a jedna žena), kteří jsou obžalováni ze série bombových útoků na uprchlíky a politické odpůrce. Na místě panují bezprecedentní bezpečnostní opatření.

Skupinu Freital, pojmenovanou podle podkrušnohorského města u Drážďan, považují vyšetřovatelé za teroristické uskupení.

Při prvním útoku z konce července 2015 zničila podle vyšetřovatelů skupina ve Freitalu výbušninou auto politika za stranu Levice, při dalším v září zase okno kanceláře místního sdružení této strany. V říjnu 2015 skupina zaútočila i s použitím kyseliny máselné na alternativní ubytovací zařízení v Drážďanech.

Zbylé dva útoky směřovaly proti běžencům. V noci na 20. září a 1. listopadu 2015 zaútočili členové skupiny výbušninou na byty pro uprchlíky ve Freitalu. Při druhém z těchto útoků zranila skleněná střepina v obličeji mladého Syřana.

Krátce po tomto útoku policie zatkla tři členy skupiny, činnost těch zbylých ukončil o pět měsíců později rozsáhlý zásah speciálních jednotek. Za teroristické spolčení obžalovaným ve věku 19 až 39 let hrozí až deset let odnětí svobody, za pokus o vraždu až 15 let vězení.

Zatímco obžaloba skupinu, která se podle ní snažila sestrojit i trubkovou bombu, viní z terorismu, obhajoba to odmítá, i když spáchání trestných činů připouští. "Skupina neměla za cíl otřást státem v jeho základech nebo úplně odstranit státní systém," tvrdí jeden z obhájců Rolf Franek. Výroba výbušnin ze zábavní pyrotechniky dovezené z Česka má podle něj jinou kvalitu než například vražedné činy takzvaného Islámského státu.

Témata:  Německo neonacisté uprchlíci soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy