Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak USA bojuje s IS? Ministr zahraničí Kerry přibližuje detaily

John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
Foto: usa.gov

Washington – Teroristická skupina Islámský stát (IS) se do evropského povědomí zapsala zejména teroristickými útoky v Paříži a Bruselu, ale v Sýrii a dalších zemích proti ní probíhají neustálé boje. Americký ministr zahraničí John Kerry v rámci rozhovoru pro americkou televizní stanici Alhurra nyní upřesnil, jak ze strany koalice Spojených států tyto boje probíhají.

Dle Kerryho je do boje proti IS zapojeno 66 států. Podotknul, že nejvíce se na bojích podílí země, které se nachází přímo v regionu. „Snažíme se odříznout finance, které pochází z různých míst, snažíme se zabránit, aby mladí byli indoktrinováni, takže podporujeme několik iniciativ na sociálních médiích," uvedl Kerry.

USA se podle něj také daří významným způsobem snížit počet zahraničních bojovníků, kteří do regionu přichází po boku IS bojovat. Za tím účelem jsou zaváděna opatření jako kontroly na hranicích nebo víza.

USA pak svým spojencům podle Kerryho pomáhají i v rámci bojiště, kde s nimi „spolupracují na vyřazení operativců IS přímo v poli," což se jim podle něj opakovaně podařilo.

Kerry zdůraznil, že se USA a jejich spojencům podařilo znovu získat 44 % území, které IS držel v Iráku, a asi 60–70 % území, které držel v Sýrii.

Role Saúdské Arábie je podle něj klíčová, protože má autoritu mluvit o tom, co je „pravý islám" a vysvětlovat tak muslimům, aby se k IS nepřidávali. Dodal, že se Saúdská Arábie také usilovně snaží najít politické řešení celého konfliktu.

Témata:  Islámský stát USA John Kerry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy