Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA čeká katastrofa? Skupina lidí už se připravuje na problémy, které prý způsobí Trump

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

USA - Colin Waugh se odpoledne potom, co Donald Trump vyhrál volby, přihlásil na svůj facebookový účet. Založil skupinu The Liberal Prepper a pozval do ní 38 přátel. Po třech týdnech měla již tisícovku členů, dnes okolo dvou tisíc. Skupina je určena lidem liberálního smýšlení, kteří se po Trumpově vítězství začali připravovat na nepředvídatelné katastrofy.

V říjnu loňského roku začali Waugh a jeho žena shromažďovat proteinové tyčinky, rýži, arašídové máslo, zdravotnické potřeby, baterie, toaletní papír, jídlo pro kočky, odpadkové pytle, knihy o medicíně a tolik konzerv, kolik se jich ještě vešlo do jejich jednopokojového bytu.

Jak napsala Leanna Garfieldová pro internetové stránky Business Insider, facebooková skupina je velmi aktivní. Několikrát za den se objevují nové příspěvky a komentáře. Členové zveřejňují například fotografie uskladněné zeleniny, návody na péči o zahradu, sestrojení kánoe či bunkru, zpravodajské články a odkazy na prodej starých zařízení typu pračky poháněné pedálem.

Firmám rostou zisky

Jeden ze členů skupiny, Seth, se pochlubil čtyřmi kilogramy naložených mrkví a deseti kanystry na vodu. Muž jménem Mannie se pak ostatních ptal na jejich mínění o značce jeho nového lihového vařiče. S pozitivní reakcí mnoha lidí se sešla fotka dřezu naplněného mangem z vlastní zahrady.

Spoluadministrátorka skupiny Stacy se prozatím zásobila jen semínky, několika konzervami, rýží a vodou. „Poté, co jsem se přidala do skupiny, začala se rozrůstat,” uvedla Stacy. „Cítím, že jsem se dostala k lidem, na které se mohu obrátit, pokud to bude potřeba.”

Waughova iniciativa není ojedinělá. Několik specializovaných společností na dodávky zásob hlásí růst zisku, za nímž nemohou stát pouze dva tisíce Waughových lidí. Firma My Patriot Supply zaznamenala v průběhu týdne, kdy došlo k Trumpově inauguraci, dvojnásobné tržby oproti stejnému období v minulém roce. Doomsday Prep vykazuje od prezidentských voleb na podzim meziroční 15% růst prodeje.

Colin Waugh skupinu nepovažuje za součást American Preppers Network (APN), největší organizace svého druhu v USA. Zatímco Waughova iniciativa se snaží oslovit liberály, většina členů APN je velmi konzervativní. Liberálové se v rámci příprav na katastrofu soustředí na osvojení nových dovednosti a zajištění komfortu, konzervativci dávají přednost obraně a často si pořizují nové zbraně.

Přípravy na tyranii v Americe

Nicméně ani liberálové se ozbrojování nebrání. Waugh sám si na konci minulého roku pořídil brokovnici a pistoli pro osobní obranu. Členové skupiny se totiž nepřipravují pouze na přírodní katastrofy, ale i na hrozbu dalších teroristických útoků v USA či na vypuknutí občanské války. Waugh věří, že Trumpovy plány na zrušení reforem zdravotní péče exprezidenta Baracka Obamy a zvětšování počtu amerických jaderných zbraní zvětšuje pravděpodobnost vzniku obou hrozeb.

„Pokud byste se mě zeptali, jaká katastrofa je teď nejpravděpodobnější, řekl bych, že nějaký omyl spojený s Trumpem, jež způsobí rozvrat společnosti,” mysli si Waugh. Na jaře plánuje spustit internetové stránky, na které hodlá umístit fórum, tržiště a vybrané zpravodajství.

„Mým cílem je buď zabránit tyranii v Americe, nebo na ní být připravený, jak jen to je možné,” uvedl Waugh.

Témata:  USA katastrofy Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy