Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Očerňování muslimů a podněcování xenofobie. Komisař OSN zkritizoval Trumpovu zahraniční politiku

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Washington/Ženeva - Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn dnes kritizoval imigrační politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa. Nelíbí se mu ani jeho pokusy "zastrašovat novináře a soudce a mařit jejich práci".

Husajn podle agentury Reuters kritizoval rostoucí diskriminaci, antisemitismus a násilí vůči etnickým a náboženským menšinám v USA. "Očerňování celých skupin, například Mexičanů a muslimů, a nepravdivá tvrzení, že imigranti páchají více zločinů než američtí občané, jsou škodlivá a podněcují xenofobní jednání," řekl Husajn.

Trump ve svém pondělním protiimigračním dekretu dočasně pozastavil vstup do USA obyvatelům šesti převážně muslimských států, s výjimkou držitelů víz. Trumpův výnos nahradil původní dekret, který v únoru zablokovaly americké soudy.

Husajn soudí, že kvůli novému výnosu se zvýší počet migrantů, kterým bezprostředně hrozí riziko deportace, a to bez ohledu na to, kolik let už v USA žijí a bez ohledu na jejich rodinné kořeny.

Urychlení deportací by podle něj mohlo vést ke kolektivnímu vyhošťování a odmítání běženců, což by v případě, že se jim nedostane řádné azylové procedury a individuálního posouzení bylo porušením mezinárodního práva.

Zvlášť ohrožené jsou podle Husajna děti, "kterým hrozí zadržování nebo jejichž rodiny mohou být rozděleny".

Témata:  Donald Trump OSN (Organizace spojených národů) přistěhovalectví

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy