Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německoje prolezlé tureckými špióny, varuje civilní kontrarozvědka

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Spolková civilní rozvědka dnes oznámila, že Turecko vyvíjí na území Německa zvýšenou špionáž. Jde mimo jiné o špehování odpůrců prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a Ankara takovou aktivitu podporuje.

Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) pozoruje "výrazný nárůst tureckých zpravodajských aktivit v Německu," sdělil BfV. Postup Ankary přitom dává do souvislosti s chystaným dubnovým referendem o ústavních změnách v Turecku.

Špionážní aktivity de BfV zahrnují pokusy o ovlivňování, ale také propagandistické a dezinformační kampaně. "Už delší dobu sledujeme, že konflikty v Turecku mají dopady i na bezpečnostní situaci v Německu," řekl šéf BfV Hans-Georg Maassen. Dělicí linie mezi různými tábory v Turecku se podle něj odráží i ve vztazích v německé společnosti.

Asi 1,4 milionu Turků v Německu bude moci hlasovat v dubnovém referendu o kontroverzních ústavních změnách, které by výrazně posílily Erdoganovy pravomoci.

Témata:  Německo Turecko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy