Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bruselu začal summit EU, Tusk zůstává ve funkci

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Brusel - Země Evropské unie dnes na summitu v Bruselu rozhodly, že prodlouží mandát současnému předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. Na twitteru to uvedlo několik předsedů vlád členských zemí osmadvacítky, kteří o věci rozhodovali. Proti tomu, aby bývalý polský premiér Tusk v EU dále zastával vrcholnou funkci, ostře vystupovala nynější polská vláda premiérky Beaty Szydlové.

"Evropská rada rozhodla o zvolení Donalda Tuska předsedou pro další funkční období. Proti bylo jen Polsko," uvedl také český premiér Bohuslav Sobotka.

Tusk tak nyní bude řídit unijní vrcholné schůzky až do konce listopadu 2019. "Děkuji za to, že jste mi drželi palce, a za srdečnou podporu. To pomohlo," reagoval na znovuzvolení na twitteru.

Rozhodnutí není překvapením, pro pokračování Tuska ve stávající funkci se při příchodu na summit vyslovili v zásadě všichni prezidenti a premiéři s výjimkou Szydlové. Její vláda navrhla vlastního kandidáta - europoslance Jacka Saryusze-Wolského - a varovala, že by nemusela souhlasit s celými závěry dnešní vrcholné schůzky.

Prezidenti a premiéři chtějí dnes ale upozornit také na to, že Evropa má velký zájem na systému volného obchodu s jasnými pravidly. Návrh závěrů zmiňuje také problematiku dvojí kvality potravin na trzích zemí ze střední a východní Evropy. Na téma nedávno upozornili premiéři visegrádské skupiny.

Krátce se summit bude věnovat také migraci a při večeři se bude hovořit i o vnější bezpečnosti a obraně. Země západního Balkánu chce evropská osmadvacítka podpořit v reformním úsilí a zároveň ujistit o tom, že cesta do Evropské unie pro ně zůstává stále otevřená.

Témata:  EU Donald Tusk

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy