reklama

Žalobkyně může ještě podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Pokud by jí byl majetek vydán, získala by nemovitosti za desítky milionů korun.

Otci žalobkyně Alexandru Dietrichsteinovi zabavil majetek československý stát bezprostředně po druhé světové válce. Argumentoval tím, že byl členem Henleinovy Sudetoněmecké strany (SdP). Dietrichstein proti zabavení majetku aktivně nevystupoval.

Podle předsedy senátu brněnského krajského soudu Libora Daňhela jsou důvody, proč okresní soud žalobu zamítl, správné. Výjimkou je jen hrobka. Podle něj by se okresní soud měl v jejím případě věnovat tomu, zda je silnější právo na odnětí vlastnického práva nebo zda bylo porušeno právo na rodinný a soukromý život. "Jen tato námitka byla důvodná," řekl soudce.

Právní zástupce žalobkyně Martin Horák novinářům po jednání řekl, že s rozsudkem být spokojený nemůže.

Město do opravy Dietrichsteinské hrobky investovalo v uplynulých letech desítky milionů korun. Právní zástupce města Jiří Petřík uvedl, že případný úspěch protistrany u hrobky by byl pro město ztrátou.

Dietrichsteinová už v minulosti žádala vydání části majetku, nikoli však po městu, ale po státu. S touto žalobou, žádající vydání zámku v Mikulově nebo Kozího hrádku, ale u okresního soudu neuspěla. Dietrichsteinová se proti tomu odvolala ke Krajskému soudu v Brně, který jí také nevyhověl. Poté vznesla nárok také na majetek Mikulova.