Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhodnuto: Část nejstarší vinice v ČR zůstane státu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Znojmo - Část nejstarší vinice v České republice Šobes zůstává v majetku státu. Jak v tiskové zprávě uvedl Státní pozemkový úřad (SPÚ), ve sporu mezi Agropodnikem Mašovice a (SPÚ) to potvrdil Krajský soud v Brně. Nájemce pozemků pod vinicemi Znovín Znojmo rozsudek vítá.

Restituční spor o zhruba desetinu vinic na Šobesu se táhne více než deset let. Agropodnik Mašovice a jeho právní předchůdci se soudní cestou domáhali od roku 2006 vydání náhradních pozemků o rozloze zhruba 1,3 hektarů v této lokalitě.

Stát se bránil tím, že restituent měl možnost si ve veřejných nabídkách vybrat pozemky v odpovídajících lokalitách, na kterých v současné době i hospodaří a že uspokojení nároků bylo možné. To ale firma odmítla a chtěla pozemky na Šobesu.

Soud nyní konstatoval, že SPÚ nemůže mimo veřejnou nabídku pozemků nabízet restituentům volné pozemky, neboť by se tím dopustil diskriminace a znevýhodnění ostatních oprávněných osob. "Díky tomuto přelomovému rozhodnutí soudu zůstává jedna z nejstarších vinic střední Evropy a ikona moravského vinařství v rukou státu," uvedl SPÚ v tiskové zprávě.

Šéf Znovínu Znojmo Pavel Vajčner, který na Šobesu hospodaří, rozsudek soudu vítá. Firma má od státu sporné vinice o rozloze 1,3 hektaru pronajaté na dobu neurčitou s roční výpovědní dobou a chce na nich hospodařit i nadále. Kromě sporných pozemků vlastní Znovín asi 70 procent dalších vinic na Šobesu, necelý hektar vlastní Agropodnik Mašovice a zbylou menší část asi deset dalších drobných majitelů, na jejichž pozemcích hospodaří právě Znovín.

Firma v minulosti například financovala archeologický průzkum lokality. Vinice o rozloze přes deset hektarů chce zapsat na seznam památek UNESCO. Lokalita je výjimečná podložím, které je skalnaté a mimořádně kyselé. Vinice jsou zde staré desítky let.

Témata:  Státní pozemkový úřad restituce soudy víno zemědělci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy