Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za koncem Maradové v SPÚ může být financování úřadu, naznačil Babiš

Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ředitelka Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Svatava Maradová včera oznámila rezignaci. Její odchod zřejmě souvisí s financováním úřadu, naznačil dnes premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO) předtím nevyloučil kontrolu úřadu.

Babiš dnes  uvedl, že Maradovou viděl v životě pouze jednou. "Doufejme, že to financování bylo v pořádku, já mám značné signály, že nebylo," poznamenal premiér.

Milek ráno řekl, že vnitřním auditem úřad prošel naposled v roce 2015. O důvodech, proč Maradová odchází, nechtěl spekulovat. Sám však připustil, že výhrady k její práci měl. Na opakovaný dotaz, k čemu přesně, uvedl, že k řízení úřadu.

Dodal, že bude chtít zkontrolovat podřízené organizace pod ministerstvem, včetně SPÚ, což také ředitelům včetně Maradové řekl. Maradová by funkci měla opustit asi během měsíce. Milek dnes řekl, že rezignaci ještě nedostal.

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek, stará se o pozemkové úpravy a řeší restituční žádosti. Maradová vedla úřad od poloviny června 2014.

Témata:  Andrej Babiš Státní pozemkový úřad Ministerstvo zemědělství České republiky

Aktuálně se děje

5. května 2024 12:52

Izrael představil plán na evakuaci lidí z Rafáhu. Názor Američanů se nezměnil

Izrael v tomto týdnu seznámil představitele americké vlády s plánem na evakuaci civilistů z Rafáhu na jihu Pásma Gazy, uvedla agentura AP s odvoláním na své zdroje. Tel Aviv zatím navzdory naléhání partnerů pokračuje v přípravách další ofenzivy. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy