Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie se nebude zabývat jmenováním šéfky pozemkového úřadu, k trestému činu nedošlo

Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Policie se nebude dál zabývat kauzou jmenování ústřední ředitelky Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Svatavy Maradové. Trestný čin se podle vyšetřovatelů nestal. Také ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) už dříve řekl, že jmenování Maradové bylo v souladu se služebním zákonem.

Podezřelým byl státní tajemník ministerstva zemědělství Jiří Bakalík, který údajně Maradovou vybral, ačkoli nesplnila zákonem stanovenou délku praxe.

Šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek uvedl, že policie nezahájila úkony trestního řízení ani nevedla prověřování věci, protože neshledala podezření pro spáchání trestného činu.

"Tento závěr vyšetřování jsem očekával, protože jsem si byl jist, že jsem zákon při jmenování paní Svatavy Maradové do čela Státního pozemkového úřadu neporušil. Ostatně potvrdilo to i dřívější jasné stanovisko mého nadřízeného, tedy náměstka pro státní službu Josefa Postráneckého, že jmenování bylo v souladu se služebním zákonem," řekl ČTK Bakalík.

Uchazeč o místo v čele služebního úřadu by měl mít nejméně čtyřletou praxi ve správním úřadu, instituci Evropské unie, mezinárodní organizaci, regionální radě nebo jako uvolněný člen zastupitelstva kraje nebo obce s rozšířenou působností. Maradová se stala ředitelkou SPÚ v červnu 2014 poté, co byla dva měsíce na úřadu náměstkyní. Předtím pracovala podle svého životopisu na webu SPÚ mezi lety 1999 a 2013 v soukromé firmě Geocart CZ.

Témata:  Státní pozemkový úřad služební zákon Ministerstvo zemědělství České republiky

Aktuálně se děje

2. května 2024 20:24

Ministryni Langšádlovou má nahradit Tuleja. Fiala už se obrátil na Hrad

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy