Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americkým senátorům se nelíbí polský zákon o restitucích, žádají o jeho úpravu

Polská ambasáda
Polská ambasáda
Foto: Pixabay

Washington/Varšava - Polovina členů amerického Senátu vyzvala Polsko, aby zákonem umožnilo všem obětem holokaustu získat kompenzaci za majetek zabavený nacisty za druhé světové války a později znárodněný komunisty.

Podle agentury AP nynější podoba návrhu zákona diskriminuje potomky polských Židů, z nichž mnozí jsou občany USA.

Senátoři USA jsou znepokojeni polským návrhem zákona o restitucích, který stanoví podmínku, že žadatelé o kompenzaci za zabavený majetek musejí být polskými občany. Návrh rovněž omezuje právo na náhradu na manžele, děti a vnuky. Senátní rezoluci vypracovali demokratická senátorka Tammy Baldwinová a její republikánský kolega Marco Rubio.

Počátkem března se v Polsku objevily informace o tom, že americká diplomacie dala Varšavě ultimátum kvůli kontroverznímu zákonu zakazujícímu připisování viny za holokaust Polákům. Zprávy o zmrazení americko-polských vztahů vzápětí odmítla polská vláda i mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Témata:  Polsko Senát USA restituce

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy