Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína kritizuje USA. Vadí jí přístup k lidským právům

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking - Čína od roku 2000 vydává výroční zprávy o porušování lidských práv ve Spojených státech. V té nejnovější obviňuje USA z korupce, pokrytectví a násilí. Letošní zpráva americké strany se soustředila na případy omezování ústavou garantovaných lidských práv.

Washington minulý týden Peking nařkl mimo jiné z mučení, poprav bez řádného soudního procesu, potlačování politických práv a pronásledování etnických menšin.

Čínská vláda ve své zprávě upozorňuje na policejní násilí, vysoký podíl vězněných a rasové předsudky. V závěru připomíná i americké nálety v Iráku a Sýrii, o nichž tvrdí, že přivodily smrt tisíců civilistů. "V roce 2016 volby amerického prezidenta, plné lží a frašek, ovládly peníze a klientelismus," uvedl čínský dokument.

Letošní zpráva americké strany uvádí, že Čína má "desítky tisíc" politických vězňů, jimž bývá někdy odpírána lékařská péče a úřady je pronásledují i po propuštění.

Spojené státy uvalily v roce 1989 na Čínu sankce po krvavém potlačení prodemokratických demonstrací na pekingském náměstí Nebeského klidu. Čína kritiku pravidelně odmítá. Vládnoucí komunistická strana však netoleruje žádnou politickou opozici.

Témata:  Čína USA lidská práva

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy