Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákon o brexitu zřejmě projde do pondělní půlnoci

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Návrh zákona, který má vládě premiérky Theresy Mayové umožnit zahájení procesu vystoupení Británie z Evropské unie, bude s velkou pravděpodobností schválen do pondělní půlnoci.

Informovala o tom televizní stanice Sky News s odvoláním na labouristické zdroje ze Sněmovny lordů.

Zdroje uvedly, že jsou si schválením zákona ve Sněmovně lordů do pondělní půlnoci jisté z 80 až 90 procent. Mayová by tak mohla rozhovory o brexitu zahájit již v úterý, tvrdí Sky News na svých internetových stránkách.

Sněmovna lordů, která je horní komorou britského parlamentu, tento týden přijala další dodatek k návrhu zákona o brexitu. Zákon se tak musel vrátit do poslanecké sněmovny a následně má zamířit zpět do Sněmovny lordů. Dodatek požaduje, aby britský parlament schvaloval i konečné dohody země s EU.

Premiérka Mayová, která dodatek odmítá, chce aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy a tím zahájit vyjednávání podmínek brexitu do konce tohoto měsíce.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy