Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihokorejská exprezidentka Pak Kun-hje opustila prezidentský palác

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Sesazená jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje dnes opustila prezidentský palác. U její rezidence hlídkuje několik stovek policistů a sešli se tam její stoupenci.

O odvolání Pak Kun-hje, kterou již dříve dočasně z funkce kvůli korupčnímu skandálu odstranil parlament, rozhodl v pátek ústavní soud. Pak od té doby setrvávala v prezidentském paláci.

Dnes bylo vidět zřízence, jak z paláce stěhují do soukromého domu exprezidentky její osobní věci včetně televizoru, pračky či postele.

Soudní rozhodnutí ukončilo mocenský boj, při němž byla Pak Kun-hje obviněna z podílu na korupci. Počátkem bylo skandální odhalení o prezidentčině důvěrnici Čche Son-sil.

Ta je podezřelá, že využívala své vazby s hlavou státu a nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů nadacím, které ona sama řídila. Do skandálu je zapletena také největší jihokorejská firma Samsung Group. Soud s jejím šéfem I Če-jongem začal ve čtvrtek.

Témata:  Jižní Korea Pak Kun-hje 1

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy