Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko řeší problémy s ilegálním zaměstnáváním cizinců

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Na Slovensku byly nelegálně zaměstnávány stovky Srbů, například v továrně firmy Samsung. Bratislava chce problém řešit i ve spolupráci s dalšími zeměmi, včetně ČR, kde si pracovní agentury zřídily pobočky v reakci na zpřísnění podmínek podnikání na Slovensku.

Aféra vypukla po článcích srbských medií o pracovních podmínkách Srbů na Slovensku. Bratislava v reakci uskutečnila kontroly v pracovních agenturách.

"Problém nastal v tom, že některé agentury dočasného zaměstnávání nejenže obcházejí zákon, ale dokonce falšují dokumenty, které souvisejí se zaměstnáváním občanů Srbské republiky na Slovensku. Občané Srbské republiky byli podvedeni, jsou zde nelegálně a pracovali na Slovensku bez sociálního pojištění," řekl slovenský ministr sociálních věcí Ján Richter, který se dnes sešel se svým srbským kolegou Aleksandarem Vulinem.

Jedna z prověřovaných agentur zprostředkovala zaměstnání 680 Srbům na Slovensku tak, že v Maďarsku, kde si založila pobočku, zfalšovala dokumenty. Právě prostřednictvím zahraničních poboček se sídlem ve státech EU, ze kterých pak formálně vysílají pracovníky na Slovensko již v rámci unijního volného pohybu osob, se agentury snaží podle Richtera obcházet přísnější podmínky k podnikání na Slovensku.

V Srbsku, které není členem EU, žije početná slovenská komunita, jejíž příslušníci mají mnohem jednodušší podmínky při hledání práce na Slovensku než obyvatelé jiných zemí mimo EU. "Náš pracovník neví, kde, u koho a za kolik bude pracovat. Nemají sociální ani důchodové pojištění," řekl na tiskové konferenci Vulin. 

Témata:  Slovensko Srbsko pracovní agentury

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy