Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Somálští piráti unesli obchodní loď, na palubě zřejmě bylo osm lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: U.S. NAVY

Mogadišo - Námořní piráti u Afriky dali o sobě po delší době zase vědět, když v pondělí unesli obchodní loď Aris 13 s osmičlennou posádkou. Jde o první případ od roku 2012, co se Somálci zmocnili komerčního plavidla.

John Steed, který pracuje v organizaci Oceans Beyond Piracy monitorující činnost pirátů, prohlásil, že plavidlo Aris 13 patřící Dubaji vyslalo nouzový signál, následně odpojilo sledovací systémy a změnilo kurz k somálským břehům. "Loď včera odpoledne (v pondělí) ohlásila, že je sledována dvěma lehkými čluny," řekl Steed.

Zatímco Steed uvedl, že tanker Aris 13 pluje pod srílanskou vlajkou, portál marinetraffic.com eviduje plavidlo pod komorskou registrací.

U břehů Somálska působí od prosince 2008 protipirátská operace Evropské unie nazvaná Atalanta. Její mandát byl loni prodloužen do konce roku 2018. V regionu jsou také plavidla dalších zemí NATO, ale též Číny, Ruska, Japonska či Indie.

Témata:  Piráti Somálsko lodní doprava

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy