Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostré střety v Donbasu: Radikálové se dostali do potyčky s policií

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Kyjev - U frontové linie poblíž Donbasu se dnes střetla skupina ozbrojenců s ukrajinskou policií. O incidentu nedaleko města Slavjanska informovala agentura Unian.

Při následném konfliktu bylo podle ní sedm policistů zraněno. Podle ukrajinských médií se policistům postavili příslušníci radikálních ultranacionalistických skupin, které vyhlásily blokádu povstaleckých území.

Dnešního incidentu u Slavjanska se podle agentury Unian zúčastnil i nejmenovaný poslanec ukrajinského parlamentu, který na policisty házel kamení a snažil se zmocnit jejich zbraní.

Premiér Volodymyr Hrojsman označil blokádu povstaleckých území za zločin, protože akce ukrajinských radikálů poškozuje ekonomiku země. Postižena je zejména energetika, protože velká část ukrajinských tepelných elektráren je závislá na donbaském uhlí. Separatisté v reakci na blokádu oznámili, že místo Ukrajiny budou uhlí prodávat do Ruska.

Obchodní a dopravní blokáda separatistických regionů Donbasu, s níž vedení státu nesouhlasí, trvá už třetí měsíc. Zapojili se do ní nacionalisté a pravicoví radikálové, ale i poslanci národně orientovaných politických stran. Kyjev podle nich proti proruským vzbouřencům nepostupuje dostatečně tvrdě.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy