Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masturbace je akt proti nenarozenému dítěti? Muži by měli platit pokutu, navrhuje politička

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Dallas – Americká politička připravila zákon, podle kterého by měli muži za masturbaci platit pokutu 100 dolarů, protože jde o „akt proti nenarozenému dítěti“. Návrh je připraven tak, aby zdůraznil, jak jsou ženy ovlivňovány cílenou zdravotnickou legislativou v Texasu. Informuje o tom deník The Independent.

Texaská politička navrhuje udělovat mužům pokutu za masturbaci, pokud k ní nedojde v nemocnici nebo na klinice. Demokratka Jessica Farrarová vytvořila návrh, aby zdůraznila, jak jsou ženy ovlivněny cílenými právními předpisy zejména v souvislosti s potratem.

Politička vysvětluje, že její pravidla - včetně povinné čekací doby před vasektomií nebo vydávání předpisů na Viagru, stejně jako „lékařsky nezbytná digitální rektální zkouška" - nastavují zrcadlo skutečným texaským zákonům a omezením, kterým musí čelit ženy.

Nový zákon by v případě schválení označil „ejakulaci mimo vaginy nebo zdravotnické zařízení jako akt proti nenarozenému dítěti a proti zachování posvátnosti života". Demokratka přiznává, že se řadě lidí může její návrh zdát směšný. „Směšné ale nejsou překážky, kterým texaské ženy čelí každý den," připomíná.

Texaská sněmovna reprezentantů je v současné době řízena republikánskou většinou, stát tak má jedny z nejvíce omezujících zákonů o potratech v zemi kvůli tamní konzervativní křesťanské kultuře. Od roku 2011 musí ženy podstoupit invazivní ultrazvuk nejméně 24 hodin před tím, než podstoupí potrat, což vyžaduje nejméně dvě cesty na kliniku. Podle Farrarové pro to neexistuje žádný lékařský důvod, cílem nařízení je prý pouze vyvolat pocit viny a přimět ženu ke změně názoru.

Navrhovaný zákon by také přinutil stát k vytvoření brožury - podobné těm, které dostávají ženy, které chtějí podstoupit potrat – ty by obsahovaly informace o vasektomii, Viagře a kolonoskopii. Lékařům by navíc bylo povoleno „uplatnit své osobní, morální nebo náboženské vyznání a odmítnout provést volitelnou vasektomii nebo předepsat Viagru".

Začátkem letošního roku jeden z poslanců navrhl udělat z potratu v Texasu trestný čin, argumentoval, že by to donutilo ženy, aby byly „více osobně zodpovědné" v otázkách sexu. Zákonodárce Tony Tinderhold tvrdí, že by potrat neměl být možný ani v případě, že by žena otěhotněla po znásilnění nebo incestu. V současné materiál projednávají výbory, a pokud bude úspěšný, znamenalo by to, že ženy, které podstoupí potrat, by mohly být obviněny z vraždy.

Témata:  potraty USA Texas v USA muži

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy