Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irák osvobodil třetí most v Mosulu

Bombový útok v Bagdádu
Bombový útok v Bagdádu
Foto: Twitter

Bagdád - Irácká armáda má od ledna pod kontrolou východní Mosul a od února bojuje o jeho západní část. Dnes ohlásila dobytí třetího z pěti mostů přes řeku Tigris.

Podle dnešního oznámení se armáda dostal k mostu, který spojuje Staré Město, jež je v západním Mosulu, s východním sektorem. Už v minulosti vojáci osvobodili dva mosty ležící jižně do tohoto mostu, kterému se říká Starý nebo také Železný most.

Federální policie oznámila, že se vládní jednotky nyní přesouvají k historické mosulské Velké mešitě. Podle tradice vznikla ve 12. století a je známá svým nakloněným minaretem, připomínajícím věž v Pise.

Západní Mosul brání podle odhadu zhruba 2000 bojovníků Islámského státu (IS), kolem nichž se ale uzavírá kruh a američtí velitelé, zapojení do ofenzivy iráckých jednotek, považují jejich boj za ztracený.

Kvůli bojům o západní Mosul opustilo své domovy 100 tisíc lidí. Z východní části města uprchl zhruba dvojnásobek lidí.

Témata:  Irák Islámský stát armáda Iráku

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy