Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump podporuje brutální despoty a přiživuje radikalizaci muslimů. New York Times vznesl závažné obvinění

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Donald Trump během své volební kampaně přitahoval mnoho kritiky za své otevřené velebení ruského prezidenta Vladimira Putina, připomíná úvodník serveru New York Times. Vlivný americký deník v něm odkazuje také na Trumpova pochvalná slova na adresu jiného despoty, egyptského prezidenta Abda Fattáha Sísího, která vzbudila menší pozornost, ačkoliv mohou dobře signalizovat nebezpečný posun v politice Spojených států.

Silná chemie

Poté, co se Trump loni v září sešel v New Yorku s egyptským vůdcem, stejně jak učinila jeho tehdejší demokratická protikandidátka Hillary Clintonová, současný americký prezident označil Sísího za "fantastického chlapa", se kterým ho pojí silná "chemie", poukazuje prestižní deník.   

Káhira tou dobou s velkou pravděpodobností pohlížela na dané schůzky jako na možnost napravit vztahy s Washingtonem, které poškodily předchozí bouřlivé události v Egyptě, píše newyorský server. Připomíná, že v roce 2011 proběhlo v zemi povstání, po němž padla diktatura, následovala krátká fáze demokratické vlády, během níž se k moci dostalo Muslimské bratrstvo, načež došlo v roce 2013 k vojenskému puči, který islamisty svrhl a vydláždil cestu k dalším represím.    

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Poté, co Sisí islamisty potlačil - což zahrnovalo i masakry demonstrantů v roce 2013, při nichž zahynulo více než 800 lidí - Obamova administrativa a americký Kongres přehodnotily spojenectví USA s Egyptem, vysvětluje úvodník. Dodává, že v rámci ukázky znepokojení ohledně rostoucího porušování lidských práv v zemi, Spojené státy pozastavily dodávky značné části své vojenské pomoci.  

USA tak odvolaly výhodnou formu financování, která Káhiře umožňovala objednávat si ve Spojených státech nákladný vojenský materiál jen na základě předpokladu, že americký Kongres bude nadále po dobu neurčitou schvalovat vojenskou pomoc Egyptu ve výši 1,3 miliardy dolarů ročně, podotýká New York Times.  

"Egyptská vláda zřejmě nyní nalezla přátelštější partnery ve Washingtonu," konstatuje vlivný deník. Odkazuje na nedávnou návštěvu egyptského ministra zahraničních věcí Sameha Shoukryho ve Washingtonu, která měla položit nadějný základ pro brzké přijetí Sisího v USA. Američtí představitelé přitom očekávají, že seznam egyptských přání bude obsáhlý, soudí New York Times. Dodává, že Sísího vláda chce obnovit předchozí systém financování vojenské pomoci a rychlé uvolnění pozastavených dodávek zbraní.

Ne dalším ústupkům

Trumpova administrativa může v Sísím spatřovat ideálního partnera v boji s Islámským státem a dalšími extremisty, připouští úvodník. Odkazuje v té souvislosti na nedávné úvahy Bílého domu ohledně případného zařazení Muslimského bratrstva na seznam teroristických skupin. "Sísí, bývalý armádní generál, nabádá k reformě islámu zevnitř prostřednictvím náboženské revoluce, která vymete extremisty," nastiňuje prestižní server. Jeho taktiku však označuje za drakonickou a kontraproduktivní.    

Sísího vláda perzekvuje násilné i pokojné islámské skupiny ve stejné míře a bez řádných soudů, navíc očerňuje a šikanuje lidskoprávní aktivisty a jejich práci činí v praxi nemožnou, stejně tak udusila zbytky politické opozice, kritizuje newyorský deník. Doplňuje, že minulý týden například egyptský parlament, který je podřízen Sísímu, vyhostil prominentního právníka Anwára Sadata - synovce bývalého egyptského prezidenta zavražděného islamisty - který kritizuje vládní potlačování občanské společnosti.    

"Spojené státy musí být schopné spolupracovat s Egyptem. Ale Washington by neměl činit žádné další ústupky bez skutečných reforem v egyptském přístupu k lidským právům a vládnutí," nabádá americký server. Doporučuje, aby USA před začátkem mezivládních rozhovorů s Egyptem požadovaly alespoň propuštění Ayi Hijaziové, americko-egyptské humanitární pracovnice, která je od roku 2014 zadržována bez soudu v Káhiře.  

Trump podle newyorského deníku podporuje brutální, nedemokratické vůdce na Filipínách, v Turecku na samozřejmě i v Rusku. "Stejný postup v Egyptě by přiživil radikalizaci a nespokojenost většiny obyvatel nejlidnatější země v arabském světě," varuje úvodník.

Témata:  USA Donald Trump Egypt

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy